zondag 20 januari 2013

Overvloeien (2)

Zoals beloofd meer over overvloeimodi in Photoshop. In deel 1 heb ik uitgelegd wat de werking van de diverse groepen is, leuk natuurlijk, maar wanneer gebruik je nu wat in de praktijk? Eén van mijn favoriete toepassingen van laagstijlen is om een foto spannender te maken. Bijvoorbeeld deze foto van een hutong in Beijing. Een hutong is een oude Chinese woonwijk met kleine huisjes en binnenplaatsjes en deze vormen vaak een gesloten gemeenschap. Veel hutongs hebben plaats moeten maken voor nieuwbouw en de hutongs die over zijn kan je vaak alleen onder begeleiding van een gids bezoeken. Nou is de smog in Beijing gigantisch en werkt als een grote softbox, oftewel foto's zien er snel vlak en contrastloos uit:

Met o.a. het gebruik van overvloeimodi heb ik deze foto wat spannender gemaakt om de ontoegankelijkheid en beslotenheid van de hutong te benadrukken.

Behalve wat lichtcorrecties (randen donkerder en meer licht bij ingang), heb ik onder andere een nieuwe laag gevuld met paars/blauw boven de oorspronkelijke foto geplaatst. Als je verder niets doet zie je dus alleen paars. Ik heb bij overvloeimodi gekeken in de rubriek bedekken. Wat het mooist is, is afhankelijk van de oorspronkelijke foto en je eigen smaak. Kijk gewoon wat je mooi vindt. Laat de dekking eerst op 100% en als je je keuze gemaakt hebt, in dit geval zwak licht, kan je naar smaak de dekking wat terug zetten om het effect niet te heftig te maken.

Om te zorgen dat de paarse laag nog beter geïntegreerd wordt met de oorspronkelijke foto in plaats van er over heen te liggen, kan je bij de opties van laagstijlen (fx teken onderaan in het lagenmenu of dubbelklik op de balk) de mate van integratie regelen.


Je komt dan in het menu laagstijlen. Hier kan je een hele boel aanpassen, maar voor nu kijken we naar de twee zwart-wit verloop balken onderaan.

Hiermee geef je aan welk deel van de bovenste laag transparant moet worden (donkere delen transparant of lichte delen transparant) en welke delen uit de onderste laag je juist wilt laten zien. Schuif gewoon eens de driehoekjes drastisch naar links of rechts en kijk wat er gebeurt, dat werkt vaak het beste om te begrijpen wat deze functie doet (alt-klik om de driehoekjes te splitsen). Ik heb de donkerte van de paarse laag wat afgezwakt en de lichte delen van de onderste laag wat door laten komen. Hiermee nuanceer je het effect en krijg je een beter resultaat.

Dit is het eindresultaat:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten