zondag 24 februari 2013

Overvloeien (3)

Het derde deel over de serie over lagen en overvloeien in Photoshop. Dit is ook wel mijn meest favoriete toepassing van overvloeimodi. Behalve voor montages en sfeer-effecten kan je de overvloeimodi van photoshop ook puur creatief gebruiken. En wat bedoel ik daarmee? Je zet een aantal verschillende lagen; bijv. landschapsfoto, kleur laag, foto met reliëf etc in photoshop, je gaat de overvloeimodi aanpassen en laat de photoshopmagie de uitkomst bepalen. Ik hoor je denken, 'daar is ook geen kunst aan'. Maar zie het alsof je de Jackson Pollock van de photoshop bent, laat toeval het resultaat bepalen; 'action-photoshopping'.

Een voorbeeldje, men neme een leeuw:

Een paar typisch Chinese decoraties:
Deze zet je in lagen in een photoshop document en dan ga je met de overvloeimodi aan de slag, net zo lang tot je een beeld hebt dat je mooi vindt. Gebruik  maskers op de lagen als je niet alles wilt laten terugkomen. De laag met de leeuw heb ik gedupliceerd en de overvloeimodus zodanig aangepast dat de metaalkleur goed afsteekt tegen de achtergrond.

 En daarmee krijg je dit eindresultaat:


Oké, het resultaat hang niet helemaal af van toeval. Je moet natuurlijk wel iets een idee hebben van een onderwerp dat je wilt laten zien, in dit geval de leeuw. En je maakt zelf de beslissing welk deel van een laag je maskeert en wat je laat zien. Maar toch is er niets leuker dan door de keuzes in het laagstijlenmenu te bladeren, te zien wat er gebeurt en de photoshop zijn magie te laten doen.


PS Tip: gebruik shift+ en shift- om te bladeren door de overvloeimodi, werkt alleen als je geen tekengereedschap aan hebt staan en als het overvloeimenu niet actief(blauw) is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten