zondag 31 maart 2013

Laat het denken je kijken niet in de weg staan

'Laat het denken je kijken niet in de weg staan', zo maar even een quootje van de afgelopen tekenles. Hoe diepzinnig. Na een niet al te succesvolle les met pastelkrijt, stond er deze keer portrettekenen op het programma. Dat ligt meer in mijn straatje. Ik heb altijd veel portretten getekend, en altijd op gevoel. Nou, zo niet deze keer. Het was nog net geen wiskunde, hoewel er behoorlijk gezucht en gesteund werd door de groep toen we moesten uitrekenen hoe breed het hoofd moest zijn, nl. 2/3 van de lengte. Lang leve de calculator op de smartphone :-) . Er werden strepen getrokken van de binnenkant van de ogen naar de neusvleugels, van het midden van de pupil naar de mondhoeken. Een portret werd, haast wiskundig, ontleed in lijnen en strepen. Natuurlijk gelden die 'standaardverhoudingen', bijv. tussen de 2 ogen 'past' 1 oog alleen voor héél symmetrische mensen, meestal modellen. Maar zelfs bij de afbeelding van een model waarop driftig lijnen gezet werden, was het niet 'perfect'. Nou, is perfect natuurlijk sowieso een beperkt begrip. Maar hoe beter je in je tekeningen let op die lijnen en in welke mate het model daar van 'afwijkt', hoe beter je portret lijkt. Dus gewoon kijken, kijken, kijken en dat tekenen en niet denken...oh ja, daar ongeveer hoort de neus of de mond.

Dus niet denken, maar kijken. En er valt nogal wat te zien  in zo'n gezicht. Alleen al de details waar je op kan letten in bijvoorbeeld een oog:


tekening oog
Schaduw aan de binnenkant van het oog, omdat het immers bol staat. En schaduw onder de wimper van het bovenste ooglid. De wimper zelf die je vooral niet moet proberen te tekenen. De onderste rand van de iris is wel te zien, de bovenste vaak niet. En dit is dan alleen nog maar het oog. Het duizelt me een beetje. Maar goed, voor deze les leidde het tot onderstaand resultaat:

tekening model
 Groot nadeel van deze informatie is wel dat ik geen mens meer kan zien zonder na te gaan of de wenkbrauwen inderdaag gelijk lopen met de bovenkant van het oor of dat als je een lijn trekt vanaf de binnenste ooghoeken naar beneden of je inderdaad bij de neusvleugel uitkomt. Maar bedenk....ik kijk alleen, ik denk niks ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten