zondag 26 mei 2013

Buiten de lijntjes kleuren

Deze week de laatste tekenles van dit seizoen gehad. Jammer, ik had nog best even door willen gaan. Deze les was vrij om in te vullen zoals je zelf wilde. Ik had besloten om een portret te doen op basis van een zwart-wit foto. In eerste instantie in potlood en misschien later met Oost-Indische inkt. Ik hou er van om lijntekeningen te maken. Het is iets wat ik redelijk kan en me ligt. En de fotograaf in mij ziet graag een gedetailleerd, bij voorkeur levensecht (niet te doen natuurlijk) eindresultaat. Maar de laatste les liep toch iets anders. Ik had keurige voorschetsen gemaakt, gedetailleerd en met potlood. En het idee was om daarna met kroontjespen en Oost-Indische inkt verder te gaan. Maar op aanraden van de lerares gekozen voor een rietpen. En dat begint toch al verdacht veel op schilderen te lijken. Met zo'n rietpen kan je namelijk niet meer dan zo'n 2 centimeter onafgebroken tekenen en dus ben je wel gedwongen tot een losse stijl. Maar goed, het resultaat was nog niet eens zo gek:

portret met rietpen en oost-indische inkt
Oké, ik had wel wat lijntjes met potlood gezet natuurlijk. Daarna door met een wassing in Oost-Indische inkt. Ook hier nog een paar potloodstipjes als geheugensteuntje voor de verhoudingen, maar minimaal:


portret met oost-indische inkt wassing


En vervolgens een portret in blauwe ecoline, en ook nog één in bruin/oranje ecoline, gemaakt. Dus ouderwets doorwerken. Met als resultaat een steeds lossere stijl. En op 't laatst wel zo los, dat je dan alsnog het eindresultaat verprutst, dat is dan weer jammer. Maar wel leuk om te zien wat de effecten van kleur zijn op eenzelfde onderwerp:


drie keer portret in ecoline en inkt
Mijn favoriet blijft die met de zwarte inkt wassing, ook omdat het voorbeeld een zwart-wit foto was. Mooi dat ik dan toch nog op de laatste les van dit seizoen het licht heb gezien: buiten de lijntjes kleuren is best leuk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten