vrijdag 20 september 2013

Over schedels, engeltjes en oud papier

Afgelopen weekend was er open monumentendag en zo kwam ik in de Oude Kerk in Delft terecht. Wat me opviel was de veelheid van graven in de kerk, maar ook dat heel veel grafmonumenten 'versierd' waren met schedels. En ook boos kijkende engeltjes. Op de één of andere manier trekken schedels altijd mijn aandacht, waarom weet ik niet. Hoewel ik persoonlijk geen afbeelding van een schedel op mijn grafzerk zou willen (net zo min als een boos kijkende engel), vind ik die dingen toch fascinerend. Ik moest er ook echt een paar vastleggen voor mijn bibliotheek. En natuurlijk niets leukers dan de mobiel-shots even te bewerken in Snapseed:

vanitas in de oude kerk in delft 1

vanitas in de oude kerk in delft 2
 
Na de Oude Kerk volgde een bezoekje aan het Gemeente Archief. Nu klinkt dat nogal saai, en we waren er vast niet naar binnen gegaan, ware het niet dat we geen nee durfde te zeggen tegen de enthousiaste vrijwilliger bij de ingang. En hoewel ik bij archief aan enorme verzamelingen stoffig papier in dozen denk (totaal achterhaald natuurlijk, alles is gedigitaliseerd), hadden ze bij het archief in Delft ook een conservatie afdeling. Waar oude document gerestaureerd werden. Er lagen oude zegels, oude documenten met mooie zwierige handschriften en half vergane boeken. Eigenlijk heel leuk om te zien. En meer materiaal voor mijn photoshop bibliotheek.
 
vergaan boek
 
 
Afgelopen woensdag begon de teken- en schilderles weer.  In het lokaal was een opstelling gemaakt als in een 17e eeuws schilderij, compleet met opgezette fazant (ook fascinerend), verwelkte bloemen, een dierenschedeltje en een oud boek. Oftewel, na uitleg van onze docente, een vanitas voorstelling. Vanitas voorstellingen werden vroeger gemaakt om mensen te herinneren aan de vergankelijkheid van het leven, door middel van allerlei symbolen. Zoals o.a. schedels en vergane boeken. Heel toepasselijk na het afgelopen weekend. En het leuke is als je zoekt bij google afbeeldingen op Vanitas, er niet alleen 17e eeuwse schilderijen voorbij komen, maar ook moderne werken met dit soort symbolen. Blijkbaar is de fascinatie voor de dood en bijbehorende symbolen van alle tijden. Nu nog wat meer foto's verzamelen en ik kan mijn  eigen vanitas photoshop voorstelling maken. Wordt vervolgd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten